Ikan Kukus Ala Thailand / Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Paling Simple Tapi Power Tak Ada Pengukus Kuali Pun Boleh
Ikan Kukus Ala Thailand / Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Paling Simple Tapi Power Tak Ada Pengukus Kuali Pun Boleh. Bolehlah untuk anda yang tengah berdiet makanan berlemak. Dalam perjalanan balik, saya meminta hubby singgah di kedai runcit untuk membeli ikan siakap dan bahan bahan untuk dimasak ikan siakap kukus chinese style. Tumis bawang putih,halia,serai dan bawang besar hingga naik bau, masukkan air ikan tadi, air, gula dan garam. Lumuri ikan dengan jeruk nipis dan lada diamkan 30 menit, bilas, tiriskan dalam wadah kukus. Hari ni saya kongsikan resepi siakap stim simple ala thai yang mudah.
Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. Tetapi, ikan siakap mempunyai rasa yang lebih sedap dengan resepi masak kukus ala thai. Saya menyediakan ikan kukus ala thai untuk hidangan tengahari anak anak sehari sebelum menjelang puasa di bulan ramadhan. Bersihkan ikan.kelar ikan supaya sos meresap. Cara penyediaan ikan siakap stim ala thai :
Bersihkan ikan.kelar ikan supaya sos meresap. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. Ada rasa minyak bijan, bawang putih dan nampak. Sebenarnya, ikan lain selain siakap pun boleh, contohnya ikan bawal. Kalau nak resepi ikan kukus ala thai boleh tengok disini. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Cincang bawang putih secara kasar. Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih.
Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran che nom, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai.
1 sudu besar parutan gula melaka/thai palm sugar. Ikan kerapu ini adalah ikan yang saya beli semasa kunjungan ke kota kinabalu minggu lepas. Semalam ada beli ikan senangin yang saiz tak berapa besar dalam 2 ekor, kurang lebih 400 gram macam tu, tiba2 teringin nak mengukus ikan tu tadi, maka dengan izin dari nya, digerakkan kerajinan, jadi lah ikan kukus ala siam macam kat atas tu. Jus limau nipis 2 tomato 3 serai 6 bawang putih 3 bawang merah 5cm halia 5 cili api gula melaka… Resepi ikan kukus ala thai ini sangat menyelerakan kerana mempunyai tiga elemen rasa iaitu manis, masin dan juga masam. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. Sementara itu boleh lah sediakan sos atau kuahnya. Goreng bawang putih yang dicincang tadi sehingga warna keemasan dan rangup. Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan. Masukkan daun limau yg dikoyak, halia dan serai yg dipotong letakkan di. Ikan kukus adalah hidangan yang mudah dimasak sekaligus sehat dan cocok untuk dihidangkan kapan saja. Lumuri ikan dengan jeruk nipis dan lada diamkan 30 menit, bilas, tiriskan dalam wadah kukus. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan.
Sebenarnya, ikan lain selain siakap pun boleh, contohnya ikan bawal. Resepi ikan siakap stim limau ala thai. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. Jus limau nipis 2 tomato 3 serai 6 bawang putih 3 bawang merah 5cm halia 5 cili api gula melaka… Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan.
Hari ni nak share resepi mudah ikan siakap kukus halia ala chinese. #steamfishthaistyle_recipe #ikankukus #resepikan *resep ikan kukus ala thailand bahan ikan bumbu ayam stok sos ikan bawang putih parsey air secukupnya serai lemon/air jeruk untuk tahunya caranya silahkan tinton sampai habis yaa. Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foil.tumbuk hancur bawang putih bersama garam.lumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. 15 minit, masa memasak:15 minit, jumlah hidangan:4 orang. Bolehlah untuk anda yang tengah berdiet makanan berlemak. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran che nom, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Cara masak kuah stim ala thai :
Semalam ada beli ikan senangin yang saiz tak berapa besar dalam 2 ekor, kurang lebih 400 gram macam tu, tiba2 teringin nak mengukus ikan tu tadi, maka dengan izin dari nya, digerakkan kerajinan, jadi lah ikan kukus ala siam macam kat atas tu.
Cara membuat ikan kerapu tim lemon ala thai: Saya banyak membeli ikan kerapu yang terdapat berbagai spesis kerapu di sana termasuklah ikan kerapu bara yang berwarna merah. Sementara itu boleh lah sediakan sos atau kuahnya. Curahkan air kiub pati ayam yang sudah dibancuh dengan air panas. Masakan stail chinese ni memang semua simple tapi sangat sedap dengan penggunaan bawang putih dan halia yang banyak. Bagaimana cara nak masak ikan kukus ala thai? Cara masak kuah stim ala thai: Ikan siakap stim ni memang special sebab ikan siakap tu saja dah sedap. Resepi ikan siakap stim limau ala thai. Masukkan daun limau yg dikoyak, halia dan serai yg dipotong letakkan di. Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan. Tetapi, ikan siakap mempunyai rasa yang lebih sedap dengan resepi masak kukus ala thai. Jus limau nipis 2 tomato 3 serai 6 bawang putih 3 bawang merah 5cm halia 5 cili api gula melaka…
Cara buat resepi ikan siakap stim limau : Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. #steamfishthaistyle_recipe #ikankukus #resepikan *resep ikan kukus ala thailand bahan ikan bumbu ayam stok sos ikan bawang putih parsey air secukupnya serai lemon/air jeruk untuk tahunya caranya silahkan tinton sampai habis yaa. Cincang bawang putih secara kasar. Masukkan ikan ke dalam pengukus.
Cincang bawang putih secara kasar. Kukus ikan dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada api perlahan. Ia juga tidak dimasak menggunakan minyak sehingganya kadar lemak dalam makanan juga rendah. Tetapi, ikan siakap mempunyai rasa yang lebih sedap dengan resepi masak kukus ala thai. Ikan kukus limau ala thai. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran che nom, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Emmmm, sedap dan menyelerakan yew.
Kita nak share satu resepi sihat kegemaran ramai, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai.
Resepi ikan siakap stim limau ala thai. Ikan kukus adalah hidangan yang mudah dimasak sekaligus sehat dan cocok untuk dihidangkan kapan saja. Terus rasa terpikat pada rasa kuah yang sedap. Bersihkan ikan siakap dan kelar bahagian sisi kedua belah ikan. Menggunakan ikan siakap, ikan ini dikukus bersama serai, cili, tomato, daun ketumbar dan sos ikan yang akan membuat hidangan ini begitu wangi. Ikan kerapu ini adalah ikan yang saya beli semasa kunjungan ke kota kinabalu minggu lepas. Jus limau nipis 2 tomato 3 serai 6 bawang putih 3 bawang merah 5cm halia 5 cili api gula melaka… 1 sudu besar parutan gula melaka/thai palm sugar. Ni hari mat masak yang mudah2 saja, semua yang rebus dan kukus. 15 minit, masa memasak:15 minit, jumlah hidangan:4 orang. Kita nak share satu resepi sihat kegemaran ramai, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai. Kukus ikan dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada api perlahan. Sebenarnya, ikan lain selain siakap pun boleh, contohnya ikan bawal.
Perahkan jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir ikan ikan kukus thailand. Resepi siakap stim limau ala thai simple & power!
Post a Comment for "Ikan Kukus Ala Thailand / Resepi Siakap Stim Limau Ala Thai Paling Simple Tapi Power Tak Ada Pengukus Kuali Pun Boleh"